Weetjes over bier!

Het is natuurlijk altijd leuk om tijdens een avondje drinken de slimmerik uit te hangen na het onthouden van deze bier weetjes! We hebben hier onder een paar leuke weetjes gezet.

Mout

Een van de vier hoofdbestanddelen van bier is mout, of beter gezegd: gemoute gerst. in mouterijen wordt het kiemproces van de gerst gestart door te weken in water, om het dan snel te drogen zodra dit proces begint, een kleine week later.

Hop

De vrouwelijke hopplant Humulus Lupulus (dat is een bek vol)… bevat de lupuline (een gele stof) die je nodig hebt om bier zijn bittere smaak te geven, en het ook langer houdbaar te houden. Dit werd pas in de 13e eeuw ontdekt.

Gist

Zonder gist zouden we enkel een soort sap over houden, geen bier. Elk ander ingrediƫnt in bier is levenloos, maar gist leeft! Miljarden gistcellen zijn hard aan het werk tijdens het fermentatieproces om verwijtbare suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas.

Bier combineren met eten

Een gouden regel is dat je altijd een bier bij een maaltijd probeert te passen en nooit andersom. Lichte voedingsmiddelen kunnen het beste gecombineerd worden met lichte bieren. En natuurlijk hartige gerechten met zwaardere bieren.

Kaas

Wist je trouwens dat bier perfect past bij kaas, soms zelfs beter dan wijn! Vooral bij rode wijn botsen de tannines veel met de vettigheid van de kaas, terwijl bier hier een groot voordeel heeft: het koolzuur. Dit spoelt het vet weg uit de mond en combineert daardoor nog integer de smaken.

Aroma

Aroma wordt het best vast gehouden in een glas dat smaller is bovenop. Giet het bier echter niet helemaal naar boven, dan zou het aroma snel ontsnappen.

Glazen wassen

Was bierglazen nooit met zeep. Olie en zeep vernietigen het schuim en zorgen dat het bier niet sprankelend is.

Smaak

70% van je smaak gaat eigenlijk door je neus (vandaar dat je tijdens een verkoudheid zo weinig proeft) Aroma is extreem belangrijk, drink daarom voor de beste smaak bier uit een glas. Dus niet uit een flesje of blik.

Bierproeven

Neem eens een slok bier en rol het bier een beetje in de mond. Begin met het evalueren van de zoetheid, zurigheid en bitterheid. Slik het door en wacht een paar seconden. Door het bier door te slikken ontsnapt er wat CO2 als gas en dit gaat door je keel naar boven, richting de neus. Dit neemt wat smaak en bier mee waardoor je een prachtige combinatie krijgt van smaak en geur. Evalueer ook het mondgevoel: zit er veel koolzuur in het bier? hoe voelt de textuur aan? dus en waterachtig of vol en fluweelachtig? Overweeg nu de afdronk, is die lang of kort? Is er iets speciaals dat de nasmaak domineert, en verschilt deze smaak met je eerste indruk? Nadat je geproefd hebt van het bier kun je gerust terug gaan naar de neus en het hele proces nogmaals herhalen om zo volledig een diepgaande indruk te krijgen van het uiterlijk, de geur, de smaak en het mondgevoel van het bier.

Hoofdpijn van een paar biertjes?

Mogelijk was het niet goed afgeschuimd. De grote bellen in de schuimkraag bevat CO2 die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Waarom smaakt bier van het vat beter?

Dit komt voornamelijk omdat het verser is, zeker bij goed lopende leidingen!

user-avatar

Lisanne Sitters