Waarom alcoholvrij bier zo moeilijk te brouwen is!

Sinds een aantal jaar hoor en zie je steeds meer over alcoholvrije drankjes; van cocktails tot wijn en van speciaalbiert tot normale pils. Hoewel veel mensen aangeven het verschil tussen een niet- en wel alcoholisch drankje toch te proeven, zie je dat het toch steeds meer gebeurt dat men voor een alcoholvrij drankje gaat. Wat alleen niemand weet is dat alcoholvrij bier moeilijk te brouwen is en er meerdere manieren zijn. Hoe en waarom dat is, dat gaan we je hier vertellen!

Lees verder

Destillatie

De eerste manier van bier brouwen is destilleren. Bier met alcohol wordt gedestilleerd, dit is het zuiveren of concentreren van een vloeistof door gebruik te maken van het verschil in kookpunt van de verschillende stoffen in een vloeistof. Zo blijft bij bier een waterige oplossing over en een geconcentreerde alcoholoplossing. Bij bier met een alcoholpercentage vindt de eerste destillatie, ook wel ruwbrand genoemd, plaats bij een hoge temperatuur van 90 graden Celsius.  Bij alcoholvrij bier ligt deze temperatuur al rond de 35 graden Celsius. Veel geur- en smaakstoffen blijven zo behouden, maar lang niet alle.

Gisten op een speciale manier 

Door bij het brouwen van 0.0 bier speciale gist te gebruiken kun je bier zonder alcohol brouwen. Men laat het gist hun werk doen en breken het proces af wanneer de gistcellen eraan denken om alcohol te vormen.

Minder lezen? Bekijk de video

Filteren 

Ook kan 0.0 bier gemaakt worden door het normale (alcoholische) proces te doorlopen maar later middels een membraan de alcohol uit het bier te filteren. Ondanks dat dit makkelijk klinkt, is dit een zeer moeilijk proces.

hop ingredienten

Mengen

Als 4e en laatste manier om 0.0 bier te produceren; de manier van het mengen. Tijdens dit proces worden er veel ingrediënten bij elkaar gebracht en probeert men zo dicht mogelijk de smaak van het gebrouwen bier te benaderen. Wat opvalt bij deze manier van alcoholvrij bier produceren is de vaak lange lijst van ingrediënten.

Smaak

Zo heeft Gerard van den Broek, meesterbrouwer bij Hertog Jan in een interview duidelijk kenbaar gemaakt wat hij van de smaak van Hertog Jan 0.0 bier vindt: ”Het bier is in ieder geval mooi om te zien wanneer het in het glas vloeit. Wit, vrij stabiel, schuim met grove bellen, helder goudkleurig met wat loom naar de oppervlakte stijgende bubbeltjes koolzuur. Niet bijster uitgesproken, maar dat van en 0.0 biertje verwachten zou ook dwaas zijn. Wat mij wel verrast is het volle, beetje romige mondgevoel. In de smaak balanceren zoet en bitter, met een randje frisse fruitigheid. Ik herken smaken die mij herinneren aan groene appel en honing. Ergens doet het me zelfs denken aan een droge witte wijn. Een oprisping wekt smaakherinneringen op aan een slok champagne Brut, ja lach maar! ” Aldus: Gerard van den Broek

Hoe word alcoholvrij bier gemaakt?

In deze korte video van AH leggen ze uit hoe alcoholvrij bier word gemaakt.

Wat denk jij ervan?

En wat denk jij? Wordt het de volgende keer toch een alcoholvrij biertje? Of misschien is niet niets nieuws voor jou. Het is natuurlijk wel een voordeel/nadeel dat wanneer je voor een niet alcoholisch drankje gaat je , mag ik weer rijden niet hoeft te gebruiken!

user-avatar

Lisanne Sitters