Hoeveel alcohol mag je in je lichaam hebben om nog te rijden?

Met hoeveel alcohol mag ik deelnemen aan het verkeer?

U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.

Toegestaan alcoholpromillage ervaren bestuurder

U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed als u een ervaren bestuurder bent. U bent een ervaren bestuurder als u meer dan 5 jaar in bezit bent van uw rijbewijs. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille? Dan kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) u een educatieve maatregel opleggen.

Toegestaan alcoholpromillage beginnend bestuurder

Als u uw rijbewijs haalt, bent u een beginnend bestuurder.
Hoe lang u het beginnersrijbewijs houdt, hangt af van uw leeftijd en het type rijbewijs.

  • Bent u 16 jaar als u uw rijbewijs haalt? Dan bent u 7 jaar beginnend bestuurder.
  • Bent u 18 jaar of ouder of haalt u met 17 jaar uw rijbewijs B? Dan bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
  • Haalt u op 16-jarige of 17-jarige leeftijd eerst het rijbewijs AM of T? Dan bent u voor 7 jaar beginnend bestuurder. Haalt u op 17-jarige leeftijd ook het B-rijbewijs, dan bent u 5 jaar beginnend bestuurder. Dit gaat in vanaf het moment dat het rijbewijs B is afgegeven.
  • Haalt u voor u 18 wordt het rijbewijs AM of T? En haalt u uw rijbewijs B nadat u 18 bent geworden? Dan blijft u 7 jaar beginnend bestuurder. Dit geldt vanaf het moment waarop het rijbewijs AM of T is afgegeven.

Wanneer u beginnend bestuurder bent gelden er strengere regels. Dan mag u niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in uw bloed. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille? Dan kan het CBR u een educatieve maatregel opleggen.

Hoe en hoe snel wordt alcohol afgebroken?

De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat het lichaam via urine, adem en zweet. De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van een standaard glas alcohol. (bier van 5% 250cc, wijn van 12% 100cc, een sterke drank van 35% 35cc) Als je dus 8 glazen drinkt is de lever 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent wanneer je een goed feestje hebt gehad en te diep in het glaasje hebt gekeken, je ’s ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben. Dit is natuurlijk vervelend als je de weg op wilt/moet. Je kunt niets doen om te zorgen dat alcohol je lichaam sneller verlaat maar…. je kunt wel gebruik maken van mag ik weer rijden om precies te weten wanneer jij weer veilig de weg op kunt gaan!

user-avatar

Lisanne Sitters