Hoelang duurt het precies voordat alcohol uit je lichaam is

Hoelang duurt het precies voordat alcohol uit je lichaam is

De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat het lichaam via urine, adem en zweet. De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van een standaard glas alcohol. (bier van 5% 250cc, wijn van 12% 100cc, een sterke drank van 35% 35cc) Als je dus 8 glazen drinkt is de lever 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent wanneer je een goed feestje hebt gehad en te diep in het glaasje hebt gekeken, je ’s ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben. Dit is natuurlijk vervelend als je de weg op wilt/moet. Je kunt niets doen om te zorgen dat alcohol je lichaam sneller verlaat maar…. je kunt wel gebruik maken van mag ik weer rijden om precies te weten wanneer jij weer veilig de weg op kunt gaan!

Leuk al die info maar wat is alcohol nou eigenlijk?

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst of druiven. Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt “zwak alcoholhoudende drank” genoemd. Door verhitting en afkoeling van zwak alcoholhoudende drank kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan. Dit wordt “sterke drank” genoemd.

En wat doet alcohol dan met mijn lichaam?

Via je bloed bereikt de alcohol je hersenen. Na ongeveer 10 minuten is de alcohol opgenomen en zou je het effect kunnen gaan voelen. Wanneer je voor het drinken een goede bodem hebt gelegd door goed te eten kan dit iets langer duren. Drink je nou op korte termijn te veel alcohol , dan loop je een risico op dingen zoals een black-out, een kater of je kunt gaan overgeven. Wanneer je op lange termijn veel drinkt kan dit leiden tot verschillende erge ziektes en schade aan allerlei organen.

Maar waarom vind ik het effect van alcohol zo leuk?

Na de eerste paar glazen voel je je waarschijnlijk wat vrijer en losser. Je ziet vaak dat dit er voor zorgt dat je wat sneller contact durft te leggen met andere mensen. Ook kan je na het drinken van een paar glazen alcohol wat lacherig worden, dit wordt alleen gestimuleerd wanneer je al een goed humeur had voordat je begon met drinken! Je schaamte gevoel zal tijdens/na een avond goed drinken op een ander level liggen dan wanneer je nuchter bent. Wellicht ben jij na een paar glazen alcohol de dance king/queen van de avond!

Wat doet alcohol precies met je lichaam?

Bekijk deze video over wat alcohol met je lichaam kan doen. Vooral jongeren moeten oppassen met het “te veel” drinken van alcoholische dranken.

Wat moet ik drinken als ik besluit te gaan voor een drank met het hoogste alcoholpercentage?

De meeste sterke dranken hebben een alcoholpercentage tussen de 30% en 50%. Het kan natuurlijk veel sterker! De allerlekkerste alcoholische dranken hebben zelfs bijna geen andere ingrediënten dan pure alcohol. Wanneer je besluit voor zo’n enorm sterk drankje te gaan zoals hier beneden benoemd snap je vast zelf ook wel dat je voorlopig GEEN auto meer mag rijden!

10. Absint 70%

Absint varieert in in alcoholpercentages, het is vaak te krijgen met een percentage van soms boven de 70%. Van de huidige absint ga je overigens niet meer hallucineren hoor, wees maar niet bang! De absint die je tegenwoordig in de winkels koopt is helemaal niet meer te vergelijken met die van vroeger. De stof die zorgde voor hallucinaties (thukjon) is tegenwoordig nog maar in een hele kleine hoeveelheid aanwezig. Je kunt de drank puur drinken, maar om de bitterheid wat te compenseren, wordt er meestal suiker toegevoegd. Dat gebeurt door een suikerklontje op een absintlepel op het glas te leggen, en daar koud water overheen te druppelen, zodat er suikerwater in de drank komt.

9. Elixir végétal de la Grande-Chartreuse  71%

Chartreuse is een kruidenlikeur gemaakt van 130 verschillende planten en bloemen. Er zijn verschillende soorten Chartreuse te koop, de sterkste is Elixir Végétal de la Grande-Chartreuse met een alcoholpercentage van 71%. Vroeger werd deze drank gebruikt als medicijn maar tegenwoordig is het een mooie toevoeging aan vele lekkere cocktails!

8. Bacardi 151 , 75.5 %

De ‘normale’ Bacardi heeft een alcoholpercentage van rond de 40%. Er is echter ook een veel sterkere variant te koop, Bacardi 151, met maar liefst 75.5% alcohol. In veel landen verboden, maar in Nederland gewoon te koop. De drank is ondanks het hoge alcoholpercentage toch vrij zacht en mild met smaken van tropische vruchten, walnoot, vanille en lichte eikenhout tonen. Dit drankje is zeer geschikt voor de zwaardere coctails! Op het etiket van de fles staat dat de inhoud licht ontvlambaar , pas dus op met het puur drinken van deze drank.

7. Inner Circle Rum  75.9

Vergelijkbaar met Bacardi 151 is de Black rum van het Australische Inner Circle. Net een iets hoger alcoholpercentage, 75.9

6. Devil Springs Vodka  80%

“Normale” vodka zoals we die kennen uit Rusland en Polen heeft een alcoholpercentage van rond de 40%. Amerikanen trekken zich daar natuurlijk niks van aan en besloten “Devil Springs Vodka” op de markt te brengen met een alcoholpercentage van 80%.

5. Stroh Rum 80  80%

Stroh is een zeer sterke rum uit Oostenrijk, het is verkrijgbaar als Stroh 38, Stroh 60, en natuurlijk het beroemde Stroh 80, met 80% alcohol.

4. Poitin 1661  90%

Poitin is een traditionele Ierse drank. Door het zeer hoge alcoholpercentage van 90% is het jarenlang verboden geweest. Poitin wordt gemaakt van aardappels en mout, en is dus zeer goedkoop om te produceren. (lees je het: aardappels, doe maar lekker gezond!)

3. Mariënburg rum 90%

Mariënburg rum komt uit Suriname. Als je het echt sterk wilt drinken, met 90% alcohol, dan moet je naar Suriname. De rum voor de export heeft namelijk een maximaal alcoholpercentage van 81%. Wanneer je er voor kiest om naar Suriname te gaan. Wees dan slim en wees nuchter op de luchthaven wanneer je terug naar huis gaat. Zou een sterk en duur drankje worden wanneer je overlast bezorgt! :p

2. Everclear  95%

Het Amerikaanse Everclear is eigenlijk de legale variant van “Moonshine”( zelfgestookte drank). Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.

1. Cocoroco  96%

Nog net even iets sterker is de drank Cocoroco uit Bolivia, deze drank bevat namelijk 96% alcohol. Het is te koop in metalen blikken en wordt ook wel drinkbare alcohol genoemd. Dit drankje kan zeer giftig zijn. Het is gemaakt van suikerriet , klinkt onschuldig niet? Het is de sterkte drank ter wereld, dus pas op wanneer je besluit voor dit drankje te gaan!

Dan is er nog maar een vraag 😉

Mag je na het drinken van deze sterke dranken nog auto rijden? Ga maar uit van niet! Maar wil je het toch precies weten, gebruik dan onze magikweerrijden tool!

Start de berekening

user-avatar

Lisanne Sitters