auto-rijden-bob

BOB, daar kun je mee thuiskomen

Ondanks dat iedereen weet wel dat (te veel) alcohol en verkeer niet samen gaan, komt het toch vaak in Nederland voor dat mensen met te veel alcohol op achter het stuur kruipen. Hiervoor is een mooie campagne gestart, de welbekende ”BOB-campagne”. Bijna iedereen zal BOB wel kennen, wellicht leuk om te lezen hoe het is ontstaan en hoe de campagne te werk gaat door de jaren heen.

De BOB-campagne

De campagne is zeer bekend en wordt gewaardeerd. Door deze campagne is in vijftien jaar tijd de hoeveelheid automobilisten dat met teveel alcohol achter het stuur zit meer dan gehalveerd. Het Ministerie van infrastructuur en milieu, veilig verkeer, de gezamenlijke producenten van bier, wijn en gedistilleerde dranken is met een gezamenlijk initiatief gekomen om de BOB-campagne te starten. Dit gebeurde in 2001, toen is Nederland begonnen met de campagne onder de slogan: ” BOB jij of BOB ik?”. De welbekende boodschap van de campagne is: ‘ spreek vooraf af wie er niet gaat drinken en nuchter de weg op gaat.

Tijdlijn

In 2001 is de campagne van start gegaan, waarna tot 2014 het maken en naleven van de BOB-afspraak centraal stond. Sinds 2015 is de campagne verbreed naar alle bestuurders. De campagnestrategie zet erop in dat men zich kenbaar maakt als BOB en dit normaal is. De slogan die hierbij luid en vrijwel iedereen kent is; “Ben je Bob, zeg het hardop!”. Al staan wij als makers van mag ik weer rijden voor de volle 100% achter de bob campagne; ” F*ck BOB ik mag weer rijden, en zeg dat hardop” rolt ook lekker over de tong, toch?

Zonder grappen

Al klinkt onze slogan ook lekker, is het zeker belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van alcohol in het verkeer. Wij adviseren iedereen om liever helemaal niet te drinken wanneer je weet dat je de weg weer op moet. Mocht je nou voor een verrassing komen te staan kun je mag ik weer rijden gebruiken. Ook hierbij is het belangrijk om bewust bij je alcohol gebruik en het verkeer stil te staan. Wanneer je dit niet doet loop je immers niet alleen zelf gevaar in het verkeer, maar ben je ook een gevaar voor een ander.

Rolverdeling

Het is natuurlijk niet leuk wanneer jij zoals altijd weer uitgekozen wordt al de ”BOB” ondanks dat jullie nog zo hadden afgesproken dit om de beurt te doen. Hiervoor hebben wij een aantal leuke opties om op een eerlijke en leuke manier een BOB uit te kiezen, wanneer er toch terug naar huis moet worden gereden vanuit dat te leuke feestje. Zo kun je aan de hand van één/twee (te bepalen a.d.h.v de grote van de groep)  dobbelstenen makkelijk bepalen aan wie de beurt dit keer is. Gooi jij de laagste scoren? HELAAS! Jij mag BOBBEN! Ook kun je lekker ouderwets net als met pakjes avond lootjes trekken, wordt jouw naam gegrabbeld? JAMMER, de BOB is verkozen!

user-avatar

Lisanne Sitters